FR
Bereken nu
Bereken nu

De juiste koelkast scoren? Stel jezelf deze 8 vragen.

1 Hoe milieu- en budgetvriendelijk is mijn toestel?
2 Wat is mijn koopgedrag?
3 Welk type voedingswaren koop ik?
4 Hoe lang wil ik mijn voeding bewaren?
5 Welk volume moet mijn koelkast hebben?
6 Hoe groot is mijn gezin?
7 Welke klimaatklasse is het best?
8 Heb ik ecocheques?

1 Hoe milieu- en budgetvriendelijk is mijn toestel?

Algemene regel: aankoop = 20% van de totale kost, verbruik = 80% van de totale kost!

Bij een toestel ouder dan 15 jaar overstijgt de energiekost snel de aankoopprijs. Alleen toestellen die behoren tot de hoogste energieklassen (bij voorkeur A+++) zijn energie-efficiënt, goed voor het milieu en voordelig voor je portemonnee.

2 Wat is mijn koopgedrag?

Koop je heel regelmatig (verse) voedingswaren (dagelijks of meerdere keren per week)?

Of ben je iemand die één keer per week – of zelfs nog met langere tussenpozen – grotere hoeveelheden ineens aankoopt en over een langere periode bewaart? Belangrijk voor de keuze van je koelkast!

Handige tip: controleer of je gebruikelijke aankopen in je nieuwe koelkast zullen passen.

3 Welk type voedingswaren koop ik?

Koop je vooral (verse) voedingswaren zoals groenten, fruit, vlees, charcuterie, vis en zeevruchten, kazen … ? Meteen grotere hoeveelheden ineens die je over een langere periode bewaart? Dan is een chiller zone misschien interessant.

Of eerder voorverpakte producten (hermetisch verpakt of onder beschermende atmosfeer)? In het laatste geval opteer je best voor een klassieke, al dan niet geventileerde koeltechnologie of voor ‘no-frost’-toestellen (zeker bij ‘no-frost’ alles luchtdicht verpakt houden!).

Liefhebber van diepvriesproducten? Koop een koelkast met een groter vriesvak of een aparte diepvriezer. Let wel op de maximale invriescapaciteit van het vriesvak (uitgedrukt in kg/24 uur) en de aanwezigheid van snelvriesfuncties.

4 Hoe lang wil ik mijn voeding bewaren?

Bewaar je de voeding enkele dagen tot hoogstens enkele weken? Dan is een koelkast aangewezen. Een bewaartijd van enkele maanden tot een jaar? Neem een diepvriezer.

5 Welk volume moet mijn koelkast hebben?

Is er in je nieuwe koelkast plaats voor minstens de hoeveelheden die je normaal koopt ? Passen grote flessen en verpakkingen er zeker in? Voldoende volume is belangrijk. Koop in elk geval een toestel dat aangepast is aan je gezinssituatie.

6 Hoe groot is mijn gezin?

Het aantal gezinsleden is natuurlijk belangrijk. Koppel daar de juiste koeltechnologie aan en je maakt beslist een goede keuze. Twee voorbeelden:

Je hebt een groot gezin en doet slechts één keer per week inkopen (of nog minder vaak).

Let vooral op de koeltechnologie, want je bewaart de gekochte voeding langer:

Je bent alleenstaand en je koopt regelmatig verse voeding.

Dan volstaat een tafelmodel koelkast of inbouwmodel met nishoogte 88 tot 122 cm. De koeltechnologie is hier niet zo belangrijk – de etenswaren liggen toch niet lang in de koelkast:

7 Welke klimaatklasse is het best?

Die geeft aan bij welke omgevingstemperaturen je koelkast goed werkt. Zo zijn toestellen met een klimaatklasse die begint met een “N” eigenlijk niet geschikt om te werken in een ruimte waar het kouder is dan 16 graden, zoals een kelder of garage. Daarvoor heb je een klimaatklasse nodig die begint met “SN”: die verdraagt temperaturen vanaf 10 graden. Wordt het er nog kouder, plaats daar dan beter geen koelkast.

8 Heb ik ecocheques?

Veel mensen zitten met echocheques die ze moeilijk kwijtraken. Wist je dat je ze mag gebruiken voor de aankoop van een koelkast of diepvriezer van minimaal A++? Doen!

Overtuigd om te veranderen naar een nieuwe koelkast?

Ontdek waarom en hoe je je oude koelkast recycleert in het inzamelpunt van je keuze.
Makkelijk, gratis en altijd vlakbij.

Hoe recycleren?