FR
Bereken nu
Bereken nu

Zet andere energievreters in huis op dieet

Kijk eens rond in je huis. Naast koelkasten en diepvriezers heb je heel wat andere energieverslinders. Misschien zijn die ook wel aan vervanging toe. Want niet alleen het vermogen en het verbruik op zich zijn heel belangrijk, maar ook het aantal uren dat een toestel werkt. Of het feit dat het snoer de hele tijd in het stopcontact zit, zonder dat je het echt gebruikt.

Een voorbeeld? Een halogeenlamp heeft veel minder vermogen dan een droogkast. Maar als je die lamp elke dag uren laat branden, is ze in de praktijk een veel grotere energieverspiller dan de droogkast die enkel in het weekend draait.

Wat als we allemaal samen gaan voor ‘duurzaam spaarzaam’?

Door nieuwe wetgeving en strenge eisen inzake ecodesign stimuleert de EU ons allen om de switch te maken van energieverslindende naar energiezuinige elektrotoestellen of lampen. Wat levert dat op voor het milieu en onze elektriciteitsfactuur? Verbazend veel!

Vaatwassers

Als je overschakelt naar een energiezuinige vaatwasser, kom je voor de hele levensduur van je toestel tot €300 goedkoper uit. En als heel Europa die stap zet: een jaarlijkse besparing van 2TWh tegen 2020. Dat is meer dan het dubbele van het jaarlijkse energieverbruik van het eiland Malta.

Verlichting

Zuinige verlichting verlicht ook je elektriciteitsfactuur 😉 Jaarlijks kan je zo’n €25 op zak steken. Een halogeenlamp vervangen door een led-lamp die 20 jaar meegaat? Dan bespaar je over die periode tot €100. En als iedereen in de EU energie-efficiënt zou verlichten, verminderen we de CO2-uitstoot in Europa met liefst 12 miljoen ton.

Stofzuigers

Sta eens stil bij het verbruik van je stofzuiger. Als iedereen zou kiezen voor een superzuinig toestel, zijn de cijfers indrukwekkend. Voor de volledige levensduur van 1 toestel gaat het om een besparing van €70. En voor heel Europa mikken we tegen 2020 op 20 TWh minder elektriciteitsverbruik per jaar. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van alle Belgische gezinnen samen. Meer dan 6 miljoen ton CO2 die we niet uitstoten.

Digitale extra’s

Onze digitale maatschappij doet het verbruik stijgen. Internet tv’s, decoders, printers, spelconsoles, modems … zijn voortdurend met het web geconnecteerd en verbruiken zelfs in waakstand heel wat energie. Nieuwe webgeconnecteerde toestellen mogen sinds begin 2017 in waakstand niet meer dan 3 tot 12 Watt verbruiken – in 2016 was dat nog 20 tot 80 Watt. Zo hopen we 36-38 TWh te besparen in heel Europa. Maar het beste is natuurlijk om sluipverbruik tot nul te herleiden. Laat toestellen niet de hele tijd in slaapstand staan (tv, decoder, computer …): trek de stekker uit of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.

Televisietoestellen

Neem nu televisietoestellen. Nieuwe vereisten voor ecodesign en zuinig verbruik moeten tegen 2020 een vermindering tot 45 TWh per jaar opleveren. Dat is zowat het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een land als Tsjechië! En goed voor 15 miljoen ton minder CO2-uitstoot.

Kooktoestellen

En wat dragen je dampkap, kookplaat of oven bij tot een lagere energiefactuur? Meer dan je denkt. Een voorbeeld: met een superzuinige elektrische oven die 15 jaar meegaat  steek je een totale besparing tot €230 in the pocket. Als alle gezinnen in de EU overschakelen naar zuinige kooktoestellen, levert dat tegen 2030 tot 1% besparing op van hun jaarlijkse energieverbruik. Resultaat: elk jaar zo’n 2.7 miljoen ton minder CO2-uitstoot.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren