FR
Bereken nu
Bereken nu

Extra zuinigheid dankzij tijdig onderhoud

Op tijd reinigen

Maak de binnenkant van je koelkast minstens één maal per maand schoon met een doekje bevochtigd met een milde detergent.
Reinig regelmatig de dichting van de deur. Anders sluit de deur niet zoals het hoort, wat voor energieverlies zorgt. Vervang indien mogelijk de dichting wanneer deze beschadigd is.

Controleer de verluchtingsroosters achteraan, waarlangs de warme lucht wordt afgevoerd. Hier hoopt stof graag op: de warmte kan dan niet meer weg en je verbruikt meer energie. Verwijder dat stof één of twee maal per jaar. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen haal je voorzichtig weg met een stofzuiger.

Geregeld ontdooien

Is je koelkast niet zelfontdooiend, ontdooi ze dan minstens om de drie maanden. Zorg ervoor dat er nooit ijslagen van meer dan 1 cm ontstaan. Wist je dat een ijslaag van 2 mm het energieverbruik met 10% de hoogte injaagt? Regelmatig ontdooien voorkomt dus een hoge energierekening.

Een ijslaagje van 2 mm verbergt liefst 10% meer energieverbruik.

De diepvriezer ontdooi je het best minstens om de zes maanden of zelfs om de drie maanden. Bij een no-frost toestel dat rijmvorming vermijdt, is dit uiteraard niet nodig.