FR
Bereken nu
Bereken nu

De Belg en zijn koelkast

In een recent onderzoek hebben we de Belgen een spiegel voorgehouden. Of beter gezegd: een koelkast.

Hoe energiezuinig denken we met z’n allen? Redeneren we daarbij vooral vanuit het milieu of vanuit onze portemonnee? Eerder het tweede, zo blijkt. Bereken hier alvast je (milieu)winst.

Hoe zit het met onze concrete kennis? Weten we hoe groot onze jaarlijkse elektriciteitsfactuur is? Zowat 9 op 10 beweert van wel.

Zoveel redenen om nu te switchen naar zuinig

Wat is het aandeel van de koelkast in de elektriciteitsfactuur? Oeps, daar scoort onze kennis al heel wat minder: slechts 7% is daarvan op de hoogte. Wist je dat de aankoopprijs slechts 20% omvat van de totale kostprijs, terwijl de verbruikskost liefst 80% bedraagt? Dat is belangrijk als je een nieuwe, zuinige koelkast koopt: misschien weegt de aankoopprijs aanvankelijk wat meer door in je budget, maar je verdient je centen snel terug dankzij de lagere energiekost. Kijk maar hoe je op je eentje tot wel €139 per jaar in the pocket steekt.

Tip: laat je in je keuze ook leiden door het energielabel.

Wanneer zou jij switchen?

Fijn om te weten: een zuinige koelkast mag je betalen met ecocheques. 2 op 3 Belgen vinden ecocheques zelfs een goede reden om de stap te zetten naar zuinig koelen. 3 op 4 denkt eraan om die switch effectief te maken als ze €100 kunnen besparen of als hun koelkast 10 jaar oud is. Heb je ook nog zo’n oudgediend exemplaar? Of een tweede toestel dat energie verslindt?

Wat ook jouw motivatie is, schakel nu over. Voor het milieu en je portemonnee.

Twijfel je toch nog? Lees vooral verder.

De voorbeelden hieronder trekken je zeker over de streep. Kijk maar wat het betekent als we met alle Belgen samen onze koelkast van meer dan 10 jaar oud vervangen door een A+++. Bijna 200 miljoen euro minder energiekosten! 176.000 ton minder CO2-uitstoot! Om die CO2 uit onze lucht te zuiveren, hebben we 4,4 miljoen bomen nodig.

En niet vergeten: je oude koelkast laat je gratis achter bij de verkoper van je nieuwe exemplaar of in het recyclagepark! Dat is het ideale vertrekpunt voor een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten.

* GfK-onderzoek, maart 2017

Download de complete infographic